Volver Volver

Obituari de Charlie T. Munger

Charlie T. Munger és la persona clau per a entendre l'evolució en l'estil d'inversió de Buffet.

Dimarts passat 28 de novembre ens deixava Charlie T. Munger (1926-2023) als 99 anys d'edat. El conegut inversor va ser durant anys la mà dreta de Warren Buffett. Dels moltíssims aspectes que podrien glossar-se de la seva polièdrica figura destaca la seva influència en el viatge cap a la qualitat en l'estil d'inversió de Buffett, amb un impacte molt rellevant en els magnífics resultats de Berkshire Hathaway, el seu vehicle inversor.

Malgrat que els camins amb Buffett es van creuar a la fi de la dècada dels 50s, tots dos oriünds d'Omaha, en el "midwest" americà, a través de les seves respectives famílies que van connectar des del principi, no serà fins a la dècada dels 70 on la seva relació professional s'acabi de consolidar amb la fusió entre Berkshire Hathaway, llavors bàsicament un grup assegurador i de construcció, i el hòlding inversor que fins llavors tenia el propi Munger. Charlie Munger és la persona clau per a entendre l'evolució en l'estil d'inversió de Buffett, que passarà d'estar centrat en els aspectes quantitatius de la inversió, influenciat majorment pels ensenyaments de Graham que afavoria les inversions a múltiples deprimits, cap a un model més qualitatiu, on la qualitat de l'actiu serà l'aspecte determinant. L'adquisició de See Candy's el 1971 il·lustra perfectament aquest fet.

See's Candys era una empresa familiar de tercera generació, que havia establert una franquícia de fabricació, distribució i venda de xocolates de qualitat i molt ben valorats pel mercat. A la fi de la dècada dels 60, i com ocorre amb moltes empreses familiars, el nucli majoritari volia vendre les seves accions (llavors proximes al 70%), en part per falta d'un pla de successió clar, en part per la consolidació que s'estava produint en el sector. La família demanava 30M€ -tècnicament 40M, ja que la companyia tenia 10M en efectiu-, contra un benefici operatiu abans d'impostos de 4,2M. Aquestes xifres suposaven pagar un múltiple de 7.1x, una prima considerable respecte als múltiples de 4-6x als quals estava acostumat Buffett (fins i tot menys quan va començar a invertir en els anys 50), en operacions similars. Va ser Charlie Munger el que va convèncer a Buffett que valia la pena pagar aquesta prima per la qualitat de l'actiu; en aquest cas un negoci que requeria poc capital, amb fort poder de fixació de preus, i amb molt de recorregut per a créixer (llavors la franquícia era present en tan sols un grapat d'estats del mitjà oest). Entre 1971 i 1973 Berkshire es va convertir en l'amo del 100% de la companyia que seria la inversió més rendible del grup durant la següent dècada amb un creixement anualitzat del benefici del 20,9%.

Munger establia així les bases d'un dels credos des de llavors de Berkshire: "més val un negoci excel·lent a un preu just, que un negoci just a un preu excel·lent." Aquesta prima per la qualitat serà després clau en operacions posteriors com Coca-Cola, Amex, o, més recentment, Apple, sense les quals és impossible entendre els sorprenents resultats a llarg termini de Berkshire Hathaway. Un estil d'inversió en línia amb la manera en la qual triem negocis a EDM. Descansi en pau un gran mestre d'inversors.

Luis Torras,
director de Wealth Management

EDM Ahorro: bones perspectives per a la renda fixa en 2024

El primer trimestre va veure un bon acompliment dels actius de risc degut a perspectives de creixement i possibles reduccions de taxes. EDM Ahorro va ajustar la seva cartera, disminuint el deute sobirà i augmentant el crèdit corporatiu.

La inversió en megatendències i la bona selecció

Invertir en megatendències és clau per a l'estabilitat i el creixement a llarg termini en un mercat volàtil. Seleccionem acuradament companyies líders en sectors d'alt creixement, com la tecnologia i la salut.