Volver Volver

Els bons resultats de les companyies en cartera

L’any 2022 s’ha tancat amb resultats millors del previst que constaten la capacitat de les companyies en què invertim per navegar per un entorn inflacionista i de política monetària restrictiva.

Durant aquest primer trimestre, hem conegut les publicacions de les companyies per a l’any complet 2022 i les seves perspectives de cara al 2023. En línies generals, les publicacions han anat en línia amb allò esperat i, en alguns casos, fins i tot millor. L’any 2022 s’ha tancat amb resultats millors del previst que constaten la capacitat de les companyies en què invertim per navegar per un entorn inflacionista i de política monetària restrictiva. Com és d’esperar, els resultats no han estat homogenis entre companyies de sectors i geografies distints, fet que intentem resumir en les línies següents.

Per a les companyies espanyoles, la majoria van publicar resultats en línia amb allò esperat. L’any 2022 va ser quelcom més complicat per a aquelles amb una base de costos lligada als preus de l’energia i de les matèries primeres, però totes elles van aconseguir compensar-ho amb fortes pujades de preu. Destaquen molt positivament els resultats de Repsol, Inditex, Logista i CIE Automotive. En el cas de Repsol, els resultats van ser de rècord amb el benefici operatiu +170% respecte a l’any anterior, impulsats pels preus del cru i del gas. En el costat negatiu, tant CAF com Grifols, van publicar resultats més fluixos amb contracció de marges i benefici operatiu pitjor del que s’esperava. Després de revisar les estimacions i avaluar tots els resultats, creiem que EDM Inversió manté una cartera d’altíssima qualitat amb un ROE del 15 % i creixement en BPA anualitzat per als pròxims 5 anys del 9,2 %.

A Europa, les companyies del fons EDM Strategy, van publicar molt bons resultats que, en la seva major part, van batre les estimacions de consens. Els missatges més cauts van venir amb les guies per al 2023 que van estar molt condicionades per les previsions de forta pujada de preus. Destaquem molt positivament els resultats de LVMH, Linde, Infineon i CRH. El conglomerat de luxe francès va reportar un fort creixement en vendes gràcies a la reobertura de la Xina i un marge operatiu estable del 26,6 % degut a la forta inversió en màrqueting que es va incrementar en un 30 % respecte a l’any anterior. En el cas de Linde, la companyia de gasos industrials alemanya va reportar resultats millors de l’esperat per setzena vegada consecutiva. La forta pujada de preus acompanyada de l’entrada de nous projectes i millores d’eficiència, van ser les claus per a un any 2022 excel·lent en què es va anunciar també que les accions han deixat de cotitzar a la borsa de Frankfurt per a cotitzar exclusivament a la borsa americana. En conclusió, els resultats de la majoria de les companyies van estar per sobre del que s’esperava i com a conseqüència hem revisat a l’alça les nostres estimacions. EDM Strategy, compta amb un ROE del 23 % i un creixement de beneficis esperat per als pròxims 5 anys del 11,8 %.

A l’altre costat de l’Atlàntic, en el nostre fons EDM American Growth, els resultats de les companyies van ser quelcom més heterogenis.  Les fortes pujades de tipus realitzades per la FED, van posar en risc el creixement econòmic futur i per tant, la capacitat de seguir creixent a ritmes del +15 % / +20 % de les companyies en què invertim. Amb una cartera fortament posicionada en el sector tecnològic i de consum discrecional, el focus no va venir tant de la capacitat per a mantenir marges sinó d’aconseguir mantenir el creixement en vendes. Com a resultat, algunes companyies com Microsoft, Nvidia o Visa, van aconseguir mantenir els seus ritmes de creixement posant en valor la seva forta posició de mercat i els seus avantatges competitius. En el costat negatiu, negocis més cíclics com Match, Amazon o Chipotle, van reportar resultats per sota del que s’esperava i van anunciar fortes reduccions de personal. A nivell agregat, el fons EDM American Growth compta amb un ROE del 22 % i un creixement de beneficis esperat per als pròxims 5 anys del 19,1 %.

En conclusió, els resultats anuals de 2022 han estat en la seva majoria tal com esperàvem i en alguns casos fins i tot millors. La nota de major incertesa va venir pels missatges d’unes guies més conservadores que esperem es vagi revisant a l’alça durant l’any 2023. A nivell de valoració, les companyies cotitzen en línia amb els seus múltiples històrics i, per tant, hauríem d’esperar que el resultat vagi acompanyat del creixement dels beneficis. A EDM, ens enfoquem a analitzar els fonamentals tant financers com qualitatius per assegurar la generació de valor a llarg termini. Els resultats del 2022 no van ser més que el reflex d’estar invertits en actius de qualitat capaços de navegar amb qualsevol situació de mercat.

A continuació els compartim la taula de resultats del quart trimestre de 2022 de les companyies en cartera, on poden apreciar el creixement orgànic en vendes, el creixement en resultat operatiu i en benefici per acció. A la última columna veuran unes fletxes que indiquen com es comparen aquests resultats amb les expectatives del nostre equip d’analistes. De les 41 companyies analitzades, 36 (88 %) d’elles han publicat igual o millor del que s’esperava, mentre que només 5 (12 %) ho han fet decepcionant l’expectativa.

Flash d’Opinió | Maig 2024

Preocupació per la inflació als EUA i modest creixement a Europa. Ajustos en els mercats a causa de la incertesa de la política monetària. Estratègies d'inversió enfocades a mantenir la qualitat, ajustar durada en renda fixa i diversificar carteres sense canvis immediats.

EDM Ahorro: bones perspectives per a la renda fixa en 2024

El primer trimestre va veure un bon acompliment dels actius de risc degut a perspectives de creixement i possibles reduccions de taxes. EDM Ahorro va ajustar la seva cartera, disminuint el deute sobirà i augmentant el crèdit corporatiu.