Guerra a Ucraïna i gestió de cartera

I malgrat que la crisi a Ucraïna pugui suposar revisions a la baixa respecte al creixement econòmic del 2022 i molt especialment respecte al creixement de beneficis en el sector industrial, el seu impacte sobre el conjunt de les carteres és baix.

La guerra a Ucraïna ha augmentat el nivell d’incertesa, cosa que ha provocat una lògica ansietat en els mercats. Això ha generat unes caigudes generalitzades, que se sumen a les registrades des de principis d’any davant l’imminent canvi de rumb en la política monetària dels bancs centrals per frenar una inflació que està sent més persistent del que s’esperava inicialment. Aquesta comprensió de múltiples no ha estat homogènia, amb una afectació lleugerament més gran a les borses europees que a les nord-americanes, i on certs sectors cíclics han tingut un millor comportament relatiu.

A l’efecte psicològic que suposa tenir un conflicte bèl·lic a Europa, cal sumar-hi l’impacte real que tindrà la pujada del cost de l’energia i de les matèries primeres agrícoles sobre el conjunt de les economies. Es tracta d’un xoc d’oferta amb especial afectació al sector industrial i que suposa moderar la recuperació de les economies mundials després de la pandèmia. Els efectes d’aquesta inflació de costos sobre les companyies i el conjunt de l’economia depenen en gran mesura de la rapidesa amb què es normalitzin aquests mercats, però és previsible que moltes empreses dels sectors manufacturer i industrial hagin de revisar les seves guies de beneficis per a aquest exercici. Finalment, la guerra afegeix incertesa respecte al curs final de la política monetària a mig termini, ja que els seus canvis afecten en gran mesura els múltiples.

Gràcies al nostre estil de gestió, consistent a invertir exclusivament en els millors negocis, les nostres carteres estan relativament poc exposades als canvis en el cicle econòmic o a variacions brusques de variables exògenes, com pot ser el preu del petroli. La ponderació del sector industrial en els nostres fons és relativament limitada, i es tracta sempre de companyies de qualitat, rendibles, amb una posició de domini en els mercats i que, en conseqüència, disposen d’eines per absorbir aquest tipus d’esdeveniments en el seu compte d’explotació. D’aquesta forma, i malgrat que la crisi a Ucraïna pugui suposar revisions a la baixa respecte al creixement econòmic del 2022 i molt especialment respecte al creixement de beneficis en el sector industrial, el seu impacte sobre el conjunt de les carteres és baix.

Destaquem com a exemple de companyia industrial el cas d’Air Liquide, que tenim a la cartera del fons EDM Strategy, per la seva capacitat de fixació de preus (pricing-power) per compensar les tensions inflacionistes i transferir l’augment de les despeses d’energia als seus clients. L’increment de preus en el 4t trimestre ha estat del 7 %. El 2021, els costs energètics van ser dos bilions d’euros més alts que el 2020, un augment que equival a la meitat de l’EBIT de la companyia, cosa que ens dona una idea de l’efectivitat per traslladar preus.

Estem experimentant un episodi de gran volatilitat dels mercats per un repunt de la incertesa, però això no suposa un deteriorament en la solvència dels fons propis de les companyies ni una alteració de les tesis d’inversió dels actius en què hem invertit, cosa que fa que el moment actual ofereixi una oportunitat per comprar negocis de gran qualitat a descomptes molt atractius respecte del seu valor raonable.

Flash de Opinión | Mayo 2024

Preocupación por la inflación en EE.UU. y modesto crecimiento en Europa. Ajustes en los mercados debido a la incertidumbre de la política monetaria. Estrategias de inversión enfocadas en mantener la calidad, ajustar duración en renta fija y diversificar carteras sin cambios inmediatos.

EDM Ahorro: buenas perspectivas para la renta fija en 2024

El primer trimestre vio un buen desempeño de los activos de riesgo debido a perspectivas de crecimiento y posibles reducciones de tasas. EDM Ahorro ajustó su cartera, disminuyendo la deuda soberana y aumentando el crédito corporativo.