Volver
Carta del President | Setembre 2021

Carta del President | Setembre 2021

Els mesos de juliol i agost han estat tranquils als mercats, mentre que el setembre ha confirmat la seva tradició de ser un mes d'alta volatilitat i incertesa registrant una correcció.

Benvolgut/da client/a,

Els mesos de juliol i agost han estat tranquils als mercats, mentre que el setembre ha confirmat la seva tradició de ser un mes d’alta volatilitat i incertesa registrant una correcció. Malgrat això, l’evolució dels principals índexs borsaris ha estat lleugerament positiva en el trimestre que tanquem i molt positiva des de l’inici de l’any (Taula 1).

La Taula mostra el comportament diferent de les borses dels grans blocs econòmics (UE i EUA) mentre que els dels països emergents (Xina i LatAm) es queden enrere. La borsa espanyola es despenja de l’índex europeu, però resisteix millor la correcció gràcies al pes més gran de les empreses amb negocis cíclics.

 

L’ansietat dels inversors

La caiguda de les borses al setembre reflecteix la renovada ansietat dels inversors, donat que en les últimes setmanes les preocupacions de molts inversors s’han accentuat davant d’un ampli ventall d’incerteses i/o riscos. Les més rellevants creiem que són les següents:

  • La moderació de la taxa de creixement als EUA i a la UE per l’impacte de la variant delta de la Covid-19.
  • Dubtes sobre la futura trajectòria de la inflació
  • La transició cap a una política monetària menys expansiva
  • Interrogants sobre el rendiment immediat de l’economia xinesa i el seu impacte en el creixement global
  • Desabastiment de subministraments i el consegüent augment dels preus, especialment els de l’energia.

Aquest petit catàleg irromp als mercats financers quan els últims tres anys han estat extraordinàriament favorables per als inversors en RV, en què els baixos tipus d’interès i l’entorn monetari lax han estimulat l’augment dels preus de totes les classes d’actius.

Sincerament, no sabem el què el futur ens pot portar i, tot i que és cert que estem immersos en una transformació accelerada de la societat i de l’economia, hem de reconèixer que en altres èpoques també s’han experimentat canvis importants.

La preocupació recurrent per evitar els factors d’incertesa provoca una ansietat perniciosa  que pot  acabar traduint-se en inacció. A EDM creiem que és més segur concentrar-se en la qualitat de les inversions que intentar anticipar amb certesa el futur a curt termini de l’economia i els mercats.

 

Els impulsors de la inversió en RV

Hi ha dos conductors que han impulsat els resultats de l’any mostrats a la Taula 1:

  1. Motor núm.1: creixement del benefici per acció (BPA)

Després d’un any de tancament econòmic sense precedents el 2020, els BPA publicats al juliol han superat amb escreix les expectatives més favorables. Però el passat ja no es pot comprar i ens hem de centrar en el futur. La taula 2 mostra les estimacions d’EDM d’augment de BPA el 2021 i 2022 per als nostres  fons de RV.

2.     Motor núm. 2: els tipus d’interès baixos (TINA)

El nivell actual de tipus d’interès “expulsa” molts inversors de RF a RV: “There is no alternative” (TINA).

El gràfic mostra que, especialment a Europa, la rendibilitat per dividend supera amb escreix la rendibilitat del deute, la qual cosa ha atret molts inversors conservadors cap a la RV.

 

Mirant cap endavant: la selectivitat

És difícil identificar quins dels riscos assenyalats al principi han pogut provocar la correcció de setembre  del 2000 perquè, després de les abundants plusvàlues dels últims 3anys, qualsevol esdeveniment és un bon pretext per sortir del mercat i així calmar l’ansietat.

La nostra  opinió, però, confirma que, si es produeix el creixement del BPA que esperem, les valoracions (PER) per al 2022 se situaran en nivells similars als del 2019. I en el cas de les accions espanyoles i llatinoamericanes fins i tot per sota. Sembla difícil de dir que la sobrevaloració sigui generalitzada.

Ara mateix, però, els inversors hauran de superar una moderació del ritme de creixement dels beneficis, inevitable en el sector serveis (mobilitat reduïda) i en el sector industrial (falta de subministraments, preus de l’energia). Per tant, després d’haver arribat al pic del creixement interanual, l’economia mundial pot frenar el seu creixement a causa dels problemes esmentats, però no descarrilar-lo. En aquest context, la clau per a l’èxit de la inversió serà, una cop més, la selectivitat.

Ningú pot dir amb certesa si la inflació actual és transitòria o estable, per la qual cosa és crucial invertir en empreses que, si la inflació s’allarga, tinguin la capacitat de fixar preus repercutint l’augment de costos i protegir així els seus  marges.

Les empreses extraordinàries que integren les nostres carteres tenen aquesta capacitat. En general, aquestes empreses que anomenem empreses de qualitat permeten als inversors conservadors tenir espectaculars revaloracions a llarg termini gràcies a l’interès compost i protegir-se de la inflació.

 

El paper de la renda fixa

El final del molt llarg super cicle de renda fixa que va començar el 1983 ha estat anunciat repetidament i fins ara negat pels fets. Potser ho veurem en els propers anys.

La por a un entorn de prolongació dels nivells actuals d’inflació pressionaria els preus de la Renda Fixa. L’ajust, a través d’una caiguda dels seus preus, requereix la màxima cautela.

La realitat actual és que el seu paper tradicional de generació d’ingressos i reducció de la volatilitat ha cedit part del seu atractiu a favor de l’anomenada inversió en actius no líquids, ja siguin béns immobles, infraestructures o capital privat. Hem d’estar atents a això.

 

Conclusió: el retorn de la volatilitat

Finalment, doncs, cal dir que els mercats s’han d’adaptar a un entorn menys lineal i més canviant definit per: (1) Dubtes sobre les taxes de creixement; (2) Inflació superior a la dels últims deu anys; 3) Polarització política i social creixent. És la fi del món? No ho creiem, perquè ja hem passat aquests períodes i les millors empreses ens permetran creuar-lo amb èxit. Però la còmoda placidesa dels últims mesos als mercats pot haver acabat temporalment … és a dir, tornar a la normalitat!

 

Rebi una cordial salutació,

 

 

 

Annex

Evitar les trampes de valor

Evitar les trampes de valor

Un endeutament elevat pot ser un símptoma d’un negoci de mala qualitat: una empresa que no genera de forma orgànica els recursos necessaris per cobrir els costs.

2021, un any excel·lent per als nostres fons

2021, un any excel·lent per als nostres fons

La recuperació ja és una realitat i els dubtes ara apunten a si el repunt de la inflació durarà més de l’esperat i a quan començaran els bancs centrals a retirar els estímuls monetaris.