Volver Volver
2021, año excelente para nuestros fondos

2021, un any excel·lent per als nostres fons

La recuperació ja és una realitat i els dubtes ara apunten a si el repunt de la inflació durarà més de l’esperat i a quan començaran els bancs centrals a retirar els estímuls monetaris.

El 2021 ha estat l’any de la tornada a la normalitat després de deixar enrere un 2020 marcat per una frenada econòmica abrupta a causa de la pandèmia de la COVID-19. Després d’una campanya de vacunació realitzada en temps rècord, principalment als països desenvolupats, la recuperació ja és una realitat i els dubtes ara apunten a si el repunt de la inflació durarà més de l’esperat i a quan començaran els bancs centrals a retirar els estímuls monetaris.

Els mercats estan premiant aquesta recuperació i, en un entorn de tipus d’interès baixos prolongats i amb un fort rebot dels beneficis empresarials, la renda variable torna a ser guanyadora.

Quan tot just queda un trimestre per al tancament de l’exercici, la rendibilitat dels principals fons d’EDM es pot qualificar d’excel·lent. I ho hem aconseguit mantenint-nos fidels al nostre estil de gestió, que tan bons resultats ens ha donat a llarg termini: és el que denominem “invertir amb sentit comú”. D’aquesta manera, seleccionem companyies de qualitat sobre la base dels seus aspectes fonamentals, amb avantatges competitius, bons equips directius i líders en els seus sectors. Busquem visibilitat en el negoci, balanços sòlids, un creixement dels beneficis i una elevada generació de caixa. Solen ser empreses guanyadores en entorns amb certa inflació com l’actual, ja que tenen poder per marcar els preus i traslladar les pujades de costs als seus productes.

Una altra característica important del nostre estil és la vocació d’invertir a llarg termini. La nostra anàlisi assoleix previsions a cinc anys, i fugim de qualsevol visió a curt termini. D’aquesta manera, la rotació de les nostres carteres és molt baixa. També apliquem criteris en matèria d’ESG, que marquen la nostra política interna de sostenibilitat. L’últim pas és sempre el de la valoració, i només invertim quan les valoracions són atractives.

L’EDM Strategy Fund R, amb una rendibilitat del +18,5 % al tancament de setembre, supera àmpliament el seu índex de referència MSCI Europa (+14 %). El fons es troba en les primeres posicions en la seva categoria de renda variable europea gràcies a una cartera equilibrada i flexible. L’encert en la selecció de valors ha estat clau en un entorn que ha ofert bones oportunitats per a la gestió activa. Els principals contribuïdors a la rendibilitat han estat la companyia holandesa ASML, fabricant de les màquines que produeixen semiconductors, que s’està beneficiant de la forta demanda de xips i de certes tendències del mercat (5G, intel·ligència artificial, internet de les coses…). A més, la gran generació de caixa li ha permès anunciar un nou programa de recompra d’accions. La segueixen un parell de companyies del sector logístic “asset light”, com DSV i Deutsche Post, que no només s’han beneficiat del fort creixement de la demanda del comerç electrònic sinó que, a més, han estat capaces de continuar guanyant quota. Diverses companyies del sector farmacèutic i del luxe també han estat importants.

L’EDM Inversión FI-R obté una rendibilitat del +11,4 % en els primers 9 mesos de l’any, superant l’índex selectiu IBEX 35 (+8,9 %). La selecció de companyies de la cartera destaca per la seva vocació clarament exportadora (només un terç de les vendes de la cartera es fan a Espanya), i moltes d’elles són líders mundials en els seus sectors. Laboratorios Rovi és una de les principals contribuïdores a la rendibilitat. Aquesta companyia farmacèutica familiar ha augmentat les previsions de creixement impulsada per la fabricació de la vacuna per a la COVID-19 de Moderna i el creixement en el negoci d’heparines. Fluidra, líder mundial en el sector de piscines, porta un bon any basant-se en uns fonaments de negoci molt sòlids, tant en after market com en piscina nova, i a més la piscina comercial s’està recuperant després d’un mal 2020. Finalment, cal destacar Inditex, el negoci online del qual manté un creixement fort que ha permès avançar un any l’objectiu de representar el 25 % de les vendes. L’optimització de l’espai i la millora operativa han portat la companyia a una generació de caixa fins a nivells de rècord.

El nostre fons d’accions nord-americanes, EDM American Growth R, tanca el mes de setembre amb una rendibilitat acumulada del +18,5 %, superant l’índex S&P500 (+14,7 %) i situant-se com a número 1 en la seva categoria. La cartera està formada per 22 companyies de creixement sostenible, gran qualitat i avantatges competitius. Nvidia, Snap i Intuit, amb importants revaloracions, han estat les empreses que més han contribuït a la rendibilitat del fons enguany.

L’EDM Ahorro FI-R, que inverteix en renda fixa, tanca els primers 9 mesos amb una rendibilitat del +1,5 %, superant el seu índex de referència, Euro Broad Market 1-3 anys (-0,3 %), i lidera les posicions dins de la seva categoria de renda fixa europea. L’entorn ha estat marcat per uns tipus d’interès baixos (en molts casos negatius), per un cert endeutament de la corba dels bons sobirans i per un estretament de diferencials corporatius. La flexibilitat del fons quant a estratègia ha estat la clau de la bona evolució d’enguany. La cartera manté una mica d’exposició a deute sobirà lligat a la inflació (i s’ha beneficiat del recent repunt de la inflació) amb una durada de la cartera inferior als dos anys i amb una gran diversificació en bons corporatius que ofereixen valor a la cartera.

Les valoracions actuals dels fons de renda variable continuen sent molt atractives i es troben per sota de les seves mitjanes històriques tot i les excel·lents rendibilitats d’enguany. Esperem un creixement mitjà anual dels beneficis agregats de les carteres superiors al 10 % per als propers 5 anys i unes taxes de retorn esperat que superin aquest creixement. En renda fixa, el fons continuarà beneficiant-se de la flexibilitat en la seva estratègia d’inversió.

EDM Strategy: bon inici de 2024 del líder en RV europea

Sòlid acompliment aquest febrer de 2024, impulsat per resultats excepcionals de companyies com Icon, Novo Nordisk i CRH. EDM Strategy ofereix oportunitats d'inversió superant les expectatives del mercat.

Flash d’Opinió | Març 2024

Repunt econòmic encara i les preocupacions sobre la inflació i la política monetària. En els mercats, destaca el creixement de les borses, la descorrelació entre renda fixa i variable i els riscos de valoració en accions.